class="page-template-default page page-id-853">

Verhalen

Wie was prins Alexander?

Onze polder Prins Alexander is vernoemd naar prins Alexander, die leefde van 1851 tot 1884. Wie was deze prins Alexander? En waarom is de polder naar hem vernoemd?
Lees verder

Wie was Jan Anne Beijerinck?

De kleine plassen van Schieland werden in de negentiende eeuw drooggemalen door Jan Anne Beijerinck. Welke droogmakerijen heeft deze waterstaatkundig ingenieur nog meer op zijn naam staan?
Lees verder


Telefoondrama in de polder

Midden jaren vijftig van de vorige eeuw was bekend dat de Alexanderpolder een woonwijk moest worden. Gemeente, woningbouw-verenigingen, boeren, tuinders en toekomstige bewoners bereidden zich, ieder op hun eigen manier, voor op het grootschalige bouwproject. Hoe zat het met de PTT?
Lees verder 

Naar de veiling!

In de eerste helft van de vorige eeuw ontwikkelde de Prins Alexanderpolder zich tot een tuinbouwgebied. Tegelijkertijd maakte de Rotterdamse groenteveiling een enorme groei door. Vanaf de jaren zestig veranderde dit. De kwekerijen moesten plaats maken voor woningen.
Lees verder
 

De eerste sportvereniging: Alexandria ’66

Als in de jaren zestig steeds meer mensen in de Prins Alexanderpolder gaan wonen, groeit de behoefte aan een sportvereniging. Op 26 oktober 1966 wordt Alexandria ’66 opgericht.

Lees verder

 

De metro bereikt Ommoord en Zevenkamp

In 1968 opende Rotterdam ‘het kortste metrolijntje van de wereld’, een bijna zes kilometer lang metrotracé, van het Centraal Station naar het Zuidplein. De ambities van de RET reikten echter verder.
Lees verder


Evangelisatie in de polder

De Prins Alexanderpolder krijgt in 1887 een heus zondagsschoollokaal. In de polder is de geestelijke nood namelijk hoog. 
Lees verder 


De veerman van Kralingseveer

Van John Postmus ontvingen we een artikel uit de Havenloods van 15 juli 1976 over Ary Schenk, de veerman van Kralingseveer.
Lees verder

Contact

Historische Vereniging Prins Alexander [email protected]