class="post-template-default single single-post postid-961 single-format-standard">

Top 5 bezienswaardigheden Rotterdam 

Rotterdam is een dynamische en moderne stad die bekend staat om zijn indrukwekkende architectuur, bruisende cultuur en rijke geschiedenis. Bezienswaardigheden Rotterdam zijn divers en talrijk, waardoor het een populaire bestemming is voor zowel toeristen als locals. Of je nu houdt van kunst, architectuur, geschiedenis of lekker eten, Rotterdam heeft voor ieder wat wils. In dit artikel nemen we je mee top 5 Rotterdam  interessante bezienswaardigheden. Van de majestueuze Erasmusbrug tot de unieke Kubuswoningen en de levendige Markthal, we bieden een uitgebreide gids over wat te doen en wat te zien in Rotterdam. Bereid je voor om de hoogtepunten van deze fantastische stad te ontdekken! 

De iconische Erasmusbrug 

Een van de meest opvallende en bekende bezienswaardigheden Rotterdam is zonder twijfel de Erasmusbrug, vaak liefkozend “de Zwaan” genoemd vanwege zijn elegante, gebogen vorm die doet denken aan de hals van een zwaan. Deze indrukwekkende tuibrug, ontworpen door architect Ben van Berkel en geopend in 1996, is een icoon van moderne architectuur en een essentieel onderdeel van de skyline van Rotterdam. 

De Erasmusbrug verbindt het noordelijke en zuidelijke deel van de stad, waarbij hij de rivier de Maas overspant. Met een lengte van 802 meter en een hoogte van 139 meter is het een imposant bouwwerk dat zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk is. De brug is een cruciaal onderdeel van de infrastructuur van de stad en faciliteert dagelijks duizenden voetgangers, fietsers, auto’s en trams die de Maas oversteken. 

De Erasmusbrug

Wat de Erasmusbrug echt bijzonder maakt, is niet alleen de architectuur maar ook het adembenemende uitzicht dat het biedt. Vanaf de brug kunnen bezoekers genieten van een panoramisch uitzicht over de stad, de haven en de omringende moderne architectuur. Vooral ’s avonds, wanneer de brug prachtig verlicht is, biedt het een schilderachtig beeld dat zowel romantisch als indrukwekkend is. 

Voor bezoekers die zich afvragen wat te zien in Rotterdam, is de Erasmusbrug een absolute must see. Het is een symbool van de wederopbouw en de vooruitstrevende geest van de stad. De brug speelt ook een centrale rol in verschillende evenementen en festiviteiten, zoals de Wereldhavendagen en de marathon van Rotterdam, waardoor het een levendig en dynamisch onderdeel van de stad blijft. 

Daarnaast biedt de omgeving van de Erasmusbrug tal van activiteiten en bezienswaardigheden. Aan de zuidkant ligt de trendy wijk Kop van Zuid, waar moderne architectuur en historische pakhuizen samenkomen. Hier vind je ook het beroemde Hotel New York en de luxueuze Cruise Terminal, waar gigantische cruiseschepen regelmatig aanmeren. Aan de noordkant van de brug bevindt zich het bruisende stadscentrum met zijn winkels, restaurants en culturele hotspots. 

Kortom, de Erasmusbrug is meer dan alleen een brug; het is een symbool van de stad en een van de belangrijkste hoogtepunten Rotterdam. Voor iedereen die de stad bezoekt, is een wandeling over deze indrukwekkende brug en het bewonderen van het uitzicht een ervaring die je niet mag missen. Of je nu een liefhebber bent van architectuur, een fotograaf op zoek naar het perfecte plaatje, of gewoon wilt genieten van het uitzicht, de Erasmusbrug biedt voor ieder wat wils en blijft een onmisbaar onderdeel van elke toeristische route in Rotterdam. 

De Kubuswoningen 

Een van de meest opvallende bezienswaardigheden Rotterdam zijn zonder twijfel de Kubuswoningen. Gelegen in het hart van de stad, nabij de Oude Haven, vormen deze iconische huizen een uniek staaltje architectuur dat je niet mag missen tijdens je bezoek aan Rotterdam. 

Ontworpen door architect Piet Blom, werden de Kubuswoningen in de jaren 70 ontwikkeld als een experimenteel woonproject. Blom’s visie was om een dorpsgevoel te creëren midden in de stad, waarbij elke woning de vorm heeft van een gekantelde kubus, rustend op een zeshoekige paal. Dit ontwerp zorgt ervoor dat de woningen op bomen lijken, wat het geheel een “stedelijk bos” effect geeft. 

De unieke vorm van de Kubuswoningen betekent dat de leefruimtes ongebruikelijke hoeken en oppervlakken hebben. Dit maakt het wonen in een kubuswoning een interessante uitdaging, waarbij het optimaliseren van de ruimte een creatief proces is. De meeste woningen zijn privébewoningen, maar de Kijk-Kubus biedt bezoekers de kans om een van binnen te bekijken. Deze modelwoning is ingericht om een idee te geven van hoe het is om in een kubuswoning te leven en geeft inzicht in de innovatieve architectuur van Blom. 

De Kubuswoningen

Naast de Kijk-Kubus is er ook een klein museum dat de geschiedenis en het ontwerp van de Kubuswoningen uitlegt. Voor degenen die op zoek zijn naar dingen om te doen in Rotterdam, is een bezoek aan de Kubuswoningen een geweldige manier om een stukje unieke architectuur en geschiedenis van de stad te ervaren. Het gebied rondom de Kubuswoningen, de Oude Haven, biedt ook tal van restaurants en cafés waar je kunt ontspannen en genieten van het uitzicht. 

De Kubuswoningen zijn een uitstekend voorbeeld van de moderne en vooruitstrevende geest van Rotterdam. Ze vertegenwoordigen niet alleen een innovatieve benadering van stedelijke huisvesting, maar zijn ook een symbool van de creatieve en dynamische energie die de stad doordrenkt. Of je nu een architectuurliefhebber bent of gewoon nieuwsgierig naar wat te zien in Rotterdam, de Kubuswoningen zijn een must-see attractie. 

Vergeet tijdens je bezoek niet om ook een wandeling te maken door de omgeving en de andere rotterdam bezienswaardigheden te verkennen. De nabijgelegen Markthal, het Maritiem Museum en de gezellige Witte de Withstraat zijn allemaal op loopafstand en bieden een perfecte aanvulling op je dag in deze levendige stad. 

Markthal Rotterdam 

Een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden Rotterdam is zonder twijfel de Markthal. Gelegen in het hart van de stad, combineert dit architectonische wonder wonen, werken en genieten onder één dak. De Markthal, geopend in 2014, is niet alleen een marktplaats maar ook een ontmoetingsplek en een toonbeeld van modern design. 

Het gebouw, ontworpen door architectenbureau MVRDV, heeft een karakteristieke hoefijzervorm en een glazen gevel aan beide zijden. Binnenin bevindt zich een enorme markthal waar bezoekers een breed scala aan eetgelegenheden en winkels kunnen vinden. De kleurrijke plafondschildering, genaamd “Hoorn des Overvloeds” door artiest Arno Coenen, is een spectaculaire blikvanger die het geheel een unieke sfeer geeft. 

Rotterdam bezienswaardigheden zoals de Markthal zijn populair vanwege de verscheidenheid aan eetgelegenheden. Van lokale delicatessen tot internationale gerechten, er is voor elk wat wils. Bezoekers kunnen hier genieten van verse vis, exotische kruiden, ambachtelijke kazen en nog veel meer. Naast de eetkraampjes zijn er ook diverse restaurants en cafés waar men kan ontspannen en genieten van een maaltijd of een drankje. 

Markthal Rotterdam

De Markthal herbergt ook een aantal unieke winkels die producten verkopen variërend van vers fruit en groenten tot ambachtelijke chocolade en specerijen. Voor degenen die van koken houden, is dit de perfecte plek om inspiratie op te doen en bijzondere ingrediënten te vinden. 

Wat de Markthal echt een must see Rotterdam maakt, is de combinatie van culinaire verwennerij en visueel spektakel. Het is een plek waar cultuur, architectuur en gastronomie samenkomen, wat het een geliefde bestemming maakt voor zowel toeristen als locals. Of je nu een snelle hap wilt eten, uitgebreid wilt dineren, of gewoon wilt rondkijken, de Markthal biedt voor iedereen iets unieks. 

Voor bezoekers die zich afvragen rotterdam wat doen of op zoek zijn naar dingen om te doen rotterdam, is een bezoek aan de Markthal zeker een aanrader. Het is een plek die de levendige en diverse geest van Rotterdam perfect weerspiegelt, en waar je gegarandeerd een onvergetelijke ervaring zult hebben. 

Kortom, de Markthal is niet alleen een van de meest iconische Rotterdam bezienswaardigheden, maar ook een voorbeeld van hoe modern design en traditionele marktcultuur succesvol kunnen worden gecombineerd. Het is een essentieel onderdeel van elke reis naar Rotterdam en een plek waar je de echte smaak van de stad kunt ervaren. 

Diergaarde Blijdorp 

Een van de meest geliefde bezienswaardigheden Rotterdam is ongetwijfeld Diergaarde Blijdorp. Deze historische dierentuin, opgericht in 1857, is een plek waar jong en oud kunnen genieten van de schoonheid en diversiteit van de natuur. Gelegen in het noorden van de stad, biedt de dierentuin een uitgebreid scala aan themagebieden, elk met zijn eigen unieke charme en bewoners. 

Diergaarde Blijdorp is opgesplitst in verschillende themagebieden, waaronder het Oceanium, Arctica, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Afrika, Europa en Azië. Elk gebied is zorgvuldig ontworpen om de natuurlijke habitat van de dieren zo nauwkeurig mogelijk na te bootsen, wat niet alleen de dieren ten goede komt, maar ook de bezoekers een unieke ervaring biedt. 

In het Oceanium kunnen bezoekers een onderwateravontuur beleven, waarbij ze oog in oog komen te staan met haaien, zeeschildpadden en kleurrijke tropische vissen. Dit themagebied is een van de hoogtepunten van de dierentuin en biedt een fascinerend inzicht in het leven onder de zeespiegel. 

Het Arctica-gebied herbergt majestueuze ijsberen en speelse zeehonden, terwijl het Noord-Amerika-gedeelte je kennis laat maken met indrukwekkende dieren zoals de Amerikaanse bizon en de grizzlybeer. Dingen om te doen in Rotterdam zoals het bezoeken van deze themagebieden maken een dagje uit naar Diergaarde Blijdorp bijzonder. 

Diergaarde Blijdorp

In het Afrikaanse themagebied vind je een groot aantal iconische dieren, waaronder giraffen, leeuwen en neushoorns. Het Aziatische gedeelte daarentegen biedt onderdak aan prachtige diersoorten zoals de Aziatische olifant en de rode panda. Elk van deze gebieden biedt tal van educatieve en interactieve tentoonstellingen die zowel informatief als vermakelijk zijn. 

Daarnaast organiseert Diergaarde Blijdorp regelmatig speciale tentoonstellingen en evenementen, zoals voederdemonstraties en rondleidingen achter de schermen, waardoor het een dynamische en boeiende plek blijft om te bezoeken. Het park beschikt ook over diverse horecagelegenheden en speeltuinen, waardoor het een ideale bestemming is voor gezinnen. 

Kortom, als je op zoek bent naar wat te doen in Rotterdam, is een bezoek aan Diergaarde Blijdorp een absolute must. Het is niet alleen een van de belangrijkste hoogtepunten Rotterdam, maar ook een plek waar je kunt genieten van de schoonheid van de natuur en meer te weten kunt komen over de dieren die onze planeet bewonen. Of je nu een fervent natuurliefhebber bent of gewoon een leuke dag met het gezin wilt doorbrengen, Diergaarde Blijdorp zal je niet teleurstellen. 

Het Historische Delfshaven 

Delfshaven is een van de weinige gebieden in Rotterdam die de verwoestende bombardementen van de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd, en biedt daardoor een unieke kijk op de geschiedenis van de stad. Als je geïnteresseerd bent in bezienswaardigheden Rotterdam en je afvraagt rotterdam what to do, dan is een bezoek aan Delfshaven een absolute must. 

Delfshaven werd oorspronkelijk gesticht in 1389 als een haven voor de stad Delft. De pittoreske grachten en historische panden geven je het gevoel alsof je terug in de tijd stapt. Wandel langs de charmante waterwegen en bewonder de goed bewaarde architectuur die het verhaal vertelt van een rijke maritieme geschiedenis. 

Het Historische Delfshaven 

Een van de hoogtepunten van Delfshaven is de Oude of Pelgrimvaderskerk. Deze kerk heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Amerika; het was hier dat de Pilgrims in 1620 hun laatste dienst hielden voordat ze vertrokken naar de Nieuwe Wereld aan boord van de Mayflower. De kerk is nog steeds in gebruik en open voor bezoekers, en biedt een fascinerende kijk op dit stukje geschiedenis. 

Naast de historische gebouwen en grachten, staat Delfshaven ook bekend om zijn gezellige eet- en drinkgelegenheden. Je vindt er talloze cafés en restaurants waar je kunt genieten van zowel traditionele Nederlandse gerechten als internationale cuisine. Of je nu zin hebt in een kopje koffie aan het water of een uitgebreid diner, Delfshaven heeft voor ieder wat wils. 

Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in hoogtepunten Rotterdam, biedt Delfshaven ook diverse musea en kunstgalerijen. Bezoek bijvoorbeeld het Brouwerij De Pelgrim, een lokale brouwerij waar je kunt zien hoe bier wordt gebrouwen en natuurlijk een aantal van hun heerlijke bieren kunt proeven. 

Tot slot is Delfshaven niet alleen een plek om te bezoeken vanwege zijn historische betekenis, maar ook een levendig deel van de stad waar regelmatig evenementen en markten worden gehouden. Van antiekmarkten tot culturele festivals, er is altijd wel iets te doen in Delfshaven. 

Samengevat, Delfshaven is een van de meest charmante en historische rotterdam bezienswaardigheden die een bezoek meer dan waard is. Het biedt een perfecte mix van geschiedenis, cultuur en gezelligheid, en is een ideale plek om te ontdekken wat Rotterdam allemaal te bieden heeft. Dus als je je afvraagt rotterdam wat zien, zet Delfshaven dan zeker op je lijstje! 

Conclusie 

Ontdek Rotterdam en geniet van alles wat deze bruisende stad te bieden heeft. Met zijn unieke attracties, diverse activiteiten en rijke culturele erfgoed is Rotterdam een onmisbare bestemming voor reizigers van alle leeftijden en interesses. Of je nu geïnteresseerd bent in moderne architectuur, historische bezienswaardigheden of culinaire hoogstandjes, Rotterdam must see en heeft voor elk wat wils. Dus pak je koffers, plan je reis en laat je betoveren door de veelzijdigheid en charme van Rotterdam. Een onvergetelijke ervaring wacht op je in deze dynamische stad aan de Maas. 

Contact

Historische Vereniging Prins Alexander [email protected]